Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά «βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών»

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά «βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών»

Image

Το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν «βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών» για τον παγκόσμιο πληθυσμό, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σε έκθεσή του.
 
Τα τρόφιμα που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, βασικά λιπαρά οξέα, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη B12 και πληθώρα μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών, που εξασφαλίζουν βασικές λειτουργίες για την υγεία και την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως σε όλες τις περιόδους της ζωής, όπως είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η παιδική ηλικία, η εφηβεία, η ενήλικη ζωή και η μεγάλη ηλικία.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να «προωθήσουν τα οφέλη των τροφίμων που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά», τα οποία παρέχουν θρεπτικά συστατικά «που είναι δύσκολο να ληφθούν στο πλαίσιο μιας διατροφής με φυτικά προϊόντα».

Τα παραπάνω συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας προέρχονται από έκθεση που συντάχθηκε μετά την συγκέντρωση πάνω από 500 επιστημονικών άρθρων. Παρουσιάστηκε ως «η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα» που συνδέεται με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Η κατανάλωση των τροφίμων αυτών μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες στα παιδιά, να καταπολεμήσει τη γέννηση ελλιποβαρών μωρών και να αποτρέψει την αναιμία στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης.

Ο οργανισμός υπενθυμίζει επίσης ότι «κατανάλωση, ακόμη και χαμηλή, επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και χρόνιων ασθενειών, κυρίως καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου». Ως επεξεργασμένο κόκκινο κρέας θεωρούνται τροφές όπως τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα hot dog, ο γύρος και όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα και υποπροϊόντα κρέατος που πωλούνται με τη μορφή fast food.
 

Στοιχεία που Αφορούν στη Βιωσιμότητα

Η κτηνοτροφία αφορά είδη ζώων που είναι προσαρμοσμένα σε ένα ευρύ περιβαλλοντικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που είναι ακατάλληλες για φυτική παραγωγή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από την εκτροφή των ζώων για τη διαβίωσή τους. Οι κτηνοτρόφοι μικρής κλίμακας και τα βοσκοτόπια, αποτελούν μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας κτηνοτροφίας.

Η βιώσιμη κτηνοτροφική παραγωγή αυξάνει την ανθεκτικότητα των γεωργικών συστημάτων μικρής κλίμακας. Η κτηνοτροφία ενισχύει τα οικοσυστήματα και βοηθά στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους. Τα οικοσυστήματα λιβαδιών και βοσκοτόπων καταλαμβάνουν περίπου το 40% της χερσαίας έκτασης του κόσμου. Οι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν ζώα που βόσκουν για να μετατρέψουν τη βλάστηση των λιβαδιών σε τροφή.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, πρέπει να επιλυθούν οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή και την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και τις ζωονόσους, την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα, προκειμένου τα συστήματα αγροδιατροφής να γίνουν πιο βιώσιμα.

Οι ζωικές τροφές έχουν τη μεγαλύτερη τροφική αξία, παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σημαντικά λιπαρά οξέα και πληθώρα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και είναι απαραίτητα για την ενίσχυση και τη διατήρηση καλής υγείας.

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

  1. Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes An evidence and policy overview on the state of knowledge and gaps 2023. https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc3912en
  2. Meat, eggs and milk essential source of nutrients especially for most vulnerable groups, new FAO report sayshttps://www.fao.org/newsroom/detail/meat-eggs-and-milk-essential-source-of-nutrients-new-fao-report-says-250423/en
  3. Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: Κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά «βασικές πηγές» θρεπτικών συστατικών. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απρίλιος 2023


Copyright © 2023 DR TSOUKALAS, All rights reserved.

Χρήσιμα Links

Ώρες Λειτουργίας

Δε-Τρ-Τε-Πε-Κυρ 13:00 π.μ. - 12:00 π.μ.
Παρ-Σαβ 13:00 π.μ. - 02:00 π.μ

Ακολουθήστε μας

Σχετικά με εμάς

Η Εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης από το 2012