Ασθενείς με Χρόνια Φλεγμονή & Κατανάλωση Κόκκινου Κρέατος

Ασθενείς με Χρόνια Φλεγμονή & Κατανάλωση Κόκκινου Κρέατος

Image

Η φλεγμονή είναι η διαδικασία που ενεργοποιεί ο οργανισμός μας στην προσπάθεια να επουλώσει μια βλάβη.
 
Στη διαδικασία αυτή πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες για θρεπτικά συστατικά, κυρίως πρωτεΐνες και λιπαρά, που είναι απαραίτητα για την αναδόμηση και επούλωση των ιστών.
 
Αυτά τα συστατικά υπάρχουν και είναι άμεσα διαθέσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό στο κόκκινο κρέας, στα ψάρια και στα αυγά. Η ανάγκη για αύξηση της κατανάλωσης αυτών των τροφών, είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της φλεγμονής και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.
 
Ωστόσο, συχνά αρκετοί ασθενείς περιορίζουν από μόνοι τους την ποσότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αυγών, φοβούμενοι ότι το κόκκινο κρέας και τα αυγά είναι ανθυγιεινές τροφές, κυρίως λόγω των λιπαρών που περιέχουν.
 
Η αλήθεια είναι ότι οι μελέτες που δείχνουν ότι το κρέας είναι ανθυγιεινό, αφορούν στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως είναι τα χοτ-ντογκ, ο γύρος και τα αλλαντικά.  
 
Αντιθέτως, η κατανάλωση μη-επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος όπως το μοσχαρίσιο, το κατσικίσιο και το βουβαλίσιο είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της υγείας σε ασθενείς με φλεγμονή[1]. Ασθενείς σε φλεγμονή απαιτούν σημαντική αύξηση στην ποσότητα πρωτεϊνών από τη διατροφή τους[2].  
 
Ο ανθρώπινος οργανισμός στην προσπάθεια του να προσλάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε συνθήκες φλεγμονής, αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της πείνας. Δυστυχώς η πλειοψηφία των ατόμων σήμερα, φοβούμενοι τις «επιπτώσεις» του κόκκινου κρέατος, δεν καταναλώνουν αρκετό και καταλήγουν να τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες (ψωμί, γλυκά, μακαρόνια). Με αυτό τον τρόπο, δεν επιτρέπουν στο σώμα τους να ολοκληρώσει τη διαδικασία της επούλωσης, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή, την πορεία της υγείας τους και αυξάνοντας το σωματικό τους βάρος.
 
Ο περιορισμός οποιαδήποτε μορφής επεξεργασμένης τροφής, είτε είναι ζωικής είτε είναι φυτικής προέλευσης και η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, αυγών, ψαριών και θαλασσινών, είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της φλεγμονής και τη βελτίωση της υγείας σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονή.
 
Ακολουθήστε το διατροφικό πλάνο που έχετε λάβει κατά την τελευταία σας επίσκεψη στην κλινική μας και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αυγών και τροφών ζωικής προέλευσης.
 
Εάν χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με την εφαρμογή του διατροφικού πλάνου ή έχετε απορίες σχετικά με τα γεύματα, τις ποσότητες και τη συχνότητα κατανάλωσης αυτών των τροφών, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο 210 3611054, προκειμένου να μιλήσετε με τη διατροφολόγο που σας παρακολουθεί.


Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] Reconsidering Meat Intake and Human Health: A Review of Current Research Yunting Xie, Yafang Ma, Linlin Cai, Shuai Jiang, Chunbao Li. February 2022 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.202101066
[2] Effects of inflammation and/or inactivity on the need for dietary protein  Martina Guadagni, Gianni Biolo. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19741515/ΠΗΓΗ: https://www.drtsoukalas.com/

Χρήσιμα Links

Ώρες Λειτουργίας

Δε-Τρ-Τε-Πε-Κυρ 13:00 π.μ. - 12:00 π.μ.
Παρ-Σαβ 13:00 π.μ. - 02:00 π.μ

Ακολουθήστε μας

Σχετικά με εμάς

Η Εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης από το 2012